Mina funderingar om Lettländare

07.05.2014 kl. 13:07

Nu då vi har varit över två veckor häri Lettland börjar man på riktigt se hur människor fungerar här, hur beter sig och gör. Både på dem jag reser med förståss och lettlänningarna som jag nu tänker berätta om.

En av de första saker man märker är förstås utseéndet och klädstilen. Här kommer några punkter om just det område.

  • Nästan alla män bär någon slags handväska över axeln.
  • Kvinnor "ska ha" kjol eller kostymbyxor och vristerna skall åtminstone synas
  • Inga äldre kvinnor har riktigt långt hår, till axlarna skall det vara. Dessutom skall läpparna vara perfekt linjerade och mörka höga ögonbryn
  • Det är inte alls kontigt att se folk med ett eller kanske båda benen bort amputerade. Synd men sant är det billigare än att gå till läkare flera gånger om det händer något.
  • Det kan vara för att vi är turister och inte har så otroligt brottom överalt men här är de jätte stressade. Jag som trodde vi finnländare var jätte strässade och hade brottom överallt? Flyttar man inte sig så lämnar man under. 

Männen här är riktiga gentlemän och trevliga mot alla, men kvinnorna bryr sig inte utan bara springer på och säger inte ens förlåt om det händer något. 

Trafiken vet jag inte ens vad jag skall säga om, annat än att bussarna kör otroligt hårt. Mitt på en 70 väg kan det komma traffikljus. Ingen använder blinkes utan bara kör utanför varandra! Men då man skall över vägen är det bara att gå, alla stannar tillskillnad från finland där de bara skulle köra hårdare. 

Andra saker jag har märkt är när vi tex. var till ett bageri fick vi gå in utan några krav annat än att ta av oss ytterjackorna. Inga "skydds utrustning" behövdes, man behövde inte sätta upp håret i en toffs heller.  

Poliser går också överallt, hela tiden. Och alla butiker har en ordnings vakt som står och kollar helatiden. När man betalar här så ger man inte pengarna i handen åt kassören utan lägger dem på en "bricka" likadant lägger hon också växelpängarna man får tillbaka där, Känns så oträvligt på något sätt. Jag vet inte. 

Detta var nu det som jag hade att berätta för denhär gången. Säkert har jag glömt något men så är det ändå nästan alltid.

Jenni Villanen
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

 

JENNI VILLANEN

19år, Vasa, Österbotten.

jenni.villanen(at)gmail.com

Vill du KOMMENTERA? gör dett då genom att tryck på inläggets rubrik för att komma till kommentarsfältet! Lycka till så hörs vi! :)

Follow on Bloglovin Tourn bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

 

 

Följ mig på instagram : @JenniVillanen

 

www.cocoo.se - Massor av trendiga halsband, armband, örhängen, ringar och klockor!
Cocoo.se - Massor av trendiga smycken, klockor, ringar, örhängen, halsband och armband!